onsdag 29 maj 2013

det handlar om våren man är sexton.


 
Det är bara ens sextonde vår en gång i hela jävla livet. jag tänker väl såhär, att man måste ta vara på det. göra mycket. pricka av mycket från listor. och den är ju inte slut än (och det är mycket som borde stå med men som inte gör det, för jag har inte gjort det, och kommer troligen inte göra det heller våren jag är sexton), men vill ändå sammanfatta vad våren man är sexton litegranna bör handla om.

("Jag är sexton år, jag är platsen dom aldrig upptäckte")
Det handlar om att få magpirr av nyutslagna pastellfärger på träden och marken, att vakna till fågelsång och solsken och att sjunga med när håkan så bräckligt sjunger: "har ingen plats att kalla hem, i detta pissiga vårregn" och ena dagen tänka "fast vårregnet är inte så förödande, det är ju ganska vackert", och andra dagen tänka "precisprecisprecis". Det handlar om att korsa surgubbars tomter mitt i natten hand i hand och skratta så magen gör ont när man nått andra sidan, att sitta på tak och sjunga högt och falskt och diskutera killar och stjärnor och fyllefester, att gunga så högt som möjligt och luta sig bakåt så det känns som att åka karusell (under stjärnhimlar eller blåa himlar). Det handlar om att ha så himla många picknickar och så himla många skratt och så himla mycket plugg och skolstress. Det handlar om att bada första och andra och tredje dopp i havet, att åka på cykelutflykter, att vara social väldigt mycket och att vara så jävla modig. Det handlar om att bli kallad snygg och om att såra och om att känna sig ensam. Det handlar om att dansa fult och vilt till bra musik ensam eller med många andra, eller öva "The Routine" på tonårsrummet tillsammans, om att känna igen sig i musiktexter och tänka många djupa tankar om livet och tonåren och vetenskapen och naturen och rymden och antagligen mycket mer. Det handlar om att gråta på skoltoaletter och balkonger och i famnar, att vilja skrika högt men vara för feg för att revoltera, att hata allt och alla (inte bara pga pms). Det handlar om att lukta rök om kläderna för att man suttit runt en lägereld och druckit cider och pratat och skrattat hela natten. Det handlar om att längta till sommarlovet och till gymnasiet och mänsklig värme och till framtiden eller bara bort härifrån så mycket att man ibland tror man går sönder. Det handlar om att gå loppisrundor och ta fikor och träffa saknade vänner och skicka många brev och skriva fina lappar. Det handlar om att vråla "SKITSAMMA!" i fartvinden på en moppe klockan halv ett, och det handlar om att äta födelsedagsmiddagar. Det handlar om att snubbla och trilla och bjuda på sig själv, att räkna ned till så mycket, och att hata skolan och att älska skolan och att hata den igen. Det handlar om humörsvängningar och sommarstugebesök. Det handlar om obefintlig kärlek och dumma misstag, om sleepovers och för mycket tv-serier. Det handlar om att äta glass på lunchrasten och skolka (trots att det går mot ens principer) för att världen är så jävla fel. Det handlar om att skratta och gråta och känna så mycket, att skapa minnen och lära sig.

Det handlar om våren man är sexton.

(ps, vad säger ni? vad handlar våren man är sexton år om? eller våren man är tretton eller femton eller arton eller trettiosju. Vet ju inte hur gamla ni är. Men vad handlar det om? Är ganska nyfiken faktiskt.)

klart slut (puss).  

2 kommentarer:

 1. Det handlar om att tappa andan på badrumsgolvet, att koppla låtar med händelser, med nätter, att "glömma" preventivmedel för att man är så sjukt jävla förälskad, att gå på promenader i regnet som känns som ibland känns som sommarregn o ibland som februariregn, o undra vad man har för betydelse i den här stora världen, att dricka o'boy med sked, äta kladdkaka i mängder, se på stjärnhimlen o fascineras av årstider. Det handlar om att dricka gin och apelsinjuice tills man kräks över toalettstolen, att ta sömntabletter för att slippa dö inombords av ångest, gråta tills man har ont i magen o att undra hur man fick blåmärkena. Det handlar om att skriva dikter som ibland gör att man förundras över sig själv. Det handlar om att vara rädd, att drömma, att såra o att bli jävligt sårad. Det handlar om att vilja ha en egen måne, att lyssna till fågelkvitter o att krama trädstammar. Det handlar om att bli inlagd på psyket en gång till, att skratta åt man-vet-inte-vad, att lukta på syrener, klappa mjuka katters päls för att de förstår en på ett sätt som människor inte gör, att vara på landet, att åka 146 meter högt fritt fall. Det handlar om att lära sig om livet o att undra förbaskat mycket över livet. Det handlar om att leta efter sig själv, finna sig själv, o tappa bort sig igen. Det handlar om att smaka nya Ben&Jerry-smaker, att byta rum, falla för honom den perfekta, att undra hur det skulle kännas att hoppa, att stanna uppe till klockan fyra trots att man var trött klockan tjugotvå. Det handlar om att träffa nya människor, att ta upp gamla kontakter, att undra när fan man blev så stor o så liten. Det handlar om att lära sig, som du säger.
  Vi är bara människor.
  Himlans fint du skriver sötnos!! :3
  P.S. Blir gärna brevvän med dig om du vill ha en till, hihi

  SvaraRadera
  Svar
  1. men åh vad fin kommentar. fyllt av massa jobbigheter och massa underbarheter (liksom kbry att det inte är ett ord). och det är ju så det ska vara, i guess. himla massa tack för den här fina kommentaren i alla fall. hoppas din sommar blir minst lika bra och händelserik och förhoppningsvis mindre av ångest och gråt osv, men lika fylld av lärdomar.
   och javisst kan vi bli brevvänner! skriv din mejladress så kan vi byta adresser osv woho
   kram!

   Radera

skriv nåt fint så blir jag sockerdrickeglad